ISO/IEC 27001 – Sisteme de management al securitatii informatiei

Securitatea nu este un produs, ci un proces. Daca tu crezi ca tehnologia iti poate rezolva problemele de securitate, atunci nu intelegi problemele si nu intelegi tehnologia.

Bruce Schneier

Multe organizatii si-au stabilit intern o serie de metode de control si asigurare a securitatii informatiilor. Totusi, in lipsa unui sistem de management, aceste metode de control nu sunt corelate, de cele mai multe ori ele avand rolul de a rezolva probleme punctuale sau reprezinta o simpla conventie.

De regula, controlul este aplicat cu precadere pe parte de IT, ignorand informatiile pe suport de hartie sau cunoasterea. ISO/IEC 27001 este singurul standard care defineste cerintele pentru un sistem de management al securitatii informatiilor care permite si optimizeaza procesul de  selectie a unor masuri adecvate de control. Aceasta da posibilitatea de protejare a tuturor datelor si informatiilor, ceea ce concura la cresterea increderii colaboratorilor si a partilor interesate.

Prin cerintele sale, ISO/IEC 27001 furnizeaza instrumente pentru acoperirea unora dintre cerintele UE privind GDPR.

ISO/IEC 27001

  • Asigura evaluarea practicilor privind securitatea si gestionarea riscurilor legate de siguranta sau confidentialitatea datelor si informatiilor pe care organizatia le detine;
  • Securitatea devine parte integrala a afacerii;
  • Cunoasterea si monitorizarea riscurilor de securitate a informatiei si a riscurilor si oportunitatilor organizationale;
  • Constientizarea ridicata a angajatilor cu privire la necesitatea masurilor de securitate;
  • Cost-eficienta si coerenta in practicile de securitate a informatiilor.

Un sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale certificat demonstreaza angajamentul si capacitatea organizatiei pentru controlul pericolelor, pentru asigurarea sanatatii si securitatii angajatilor si a vizitatorilor la punctele de lucru.