ISO 14001 – Sisteme de management de mediu

Abuzam de pamant pentru ca il privim ca pe un bun care ne apartine. Cand vom vedea pamantul ca pe o comunitate din care facem parte, am putea incepe sa-l folosim cu dragoste si respect.

Aldo Leopold

Mediul sta la baza si defineste toate aspectele legate de societatea umana. De aceea, problemele de mediu se numara intre preocuparile majore ale omenirii. Companii din intreaga lume au devenit constiente de rolul lor in gestionarea aspectelor de mediu, prin implementarea sau sustinerea de proiecte/ programe de mediu, dar si prin acordarea unei atentii sporite propriilor probleme de mediu.

Familia de standarde ISO 14000 reprezinta o serie standarde internationale referitoare la mediu. Acestea constituie cadrul de dezvoltare al unui sistem de management de mediu, in vederea gestionarii aspectelor de mediu semnificative asociate activitatilor unei organizatii.

ISO 14001 ofera cerintele de baza pentru orice organizatie care doreste sa demonstreze conformitatea prin certificarea cu organisme de terta parte.

ISO 14001 este aplicabil oricarei organizatii indiferent de domeniul de activitate, care doreste:

  • sa stabileasca, sa implementeze, sa mentina si sa imbunatateasca un sistem de management de mediu
  • sa se asigure de conformitatea cu politica de mediu declarata
  • sa dovedeasca performanta de mediu privind controlul aspectelor de mediu, prevenirea poluarii si imbunatatirea continua

Un sistem de management de mediu certificat demonstreaza angajamentul organizatiei pentru controlul activitatilor care genereaza un impact benefic sau nociv, asupra mediului si de conformare cu legislatia in vigoare.